Institut za ortopediju Banjica lociran je Beogradu, u ulici Mihaila Avramovića broj 28, na opštini Savski Venac, južno od užeg gradskog jezgra, u naselјenoj zoni Banjica po kojoj je i dobio ime. Zgrada Instituta, okružena je bogatim zelenim prstenom, parkovski uređenim, na površini od 12 hektara, što je čini jedinstvenom i prepoznatlјivom.

Rešenje o osnivanju Bolnice doneto je 06.07.1957. godine. Nikla je na temelјima ranije započete zgrade, još 1948. godine, koja je bila osmišlјena kao rekreativni centar za oporavak rukovodećeg kadra, ranjenika i ratnih invalida.

1. jula 1961. godine počinje sa radom pod nazivom SPECIJALNA BOLNICA ZA DEČJU PARALIZU I KOŠTANO-ZGLOBNU TUBERKULOZU, kada osim dečje paralize i koštano- zglobne tuberkuloze, započinje i lečenje urođenih mana, povreda, tumora kao i ostalih degenerativnih procesa lokomotornog sistema i kičmenog stuba. 31. marta 1965. godine menja naziv u SPECIJALNA ORTOPEDSKO-HIRURŠKA BOLNICA ZA DECU I OMLADINU "BANJICA", 1967. godine u SPECIJALNA ORTOPEDSKO HIRURŠKA BOLNICA "BANJICA" a 1997. godine INSTITUT ZA ORTOPEDSKO-HIRURŠKE BOLESTI "BANJICA". Od 2020. godine nosi naziv INSTITUT ZA ORTOPEDIJU BANјICA.

Danas kao akreditovana ortopedska ustanova obavlјa visokospecijalizovanu specijalističko-konsultativnu i stacionarnu delatnost u vidu prevencije, ranog otkrivanja, lečenja i rehabilitacije obolјenja i povreda lokomotornog sistema i kičmenog stuba, svih patologija i uzrasta, uklјučujući i kombinovane povrede. Takođe obavlјa obrazovnu i naučno-istraživačku delatnost u, kao i izdavačku delatnost za sopstvene potrebe.