Nastavna baza

KME

POSETIOCI NA SAJTU

Imamo 14 gostiju na mreži

Otvoren Centar za dijagnostiku osteoporoze

b1

U Institutu za Ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" danas je otvoren Centar za dijagnostiku osteoporoze u kojem će pacijenti moći da obave specijalistički pregled najsavremenijim rendgen aparatom za merenje gustine kostiju.

BEOGRAD - U Institutu za Ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" danas je otvoren Centar za dijagnostiku osteoporoze u kojem će pacijenti moći da obave specijalistički pregled najsavremenijim rendgen aparatom za merenje gustine kostiju.

Dijagnostički aparat, poklon je kompanije Merk Šarp i vredan je oko 80.000 evra. Prema rečima direktora instituta "Banjica" Zorana Blagojevića nova oprema omogućiće da se ostoeoporoza otkrije u ranoj fazi, kada su veće mogućnosti lečenja.

"Ovaj aparat omogućiće nama da brzo i pravovremeno reagujemo, a smanjiće se i liste čekanja na dijagnostičke preglede za osteoporozu", kazao je Blagojević.

Saradnja privatnog i državnog sektora

Direktor kompanije Merk Šark za Srbiju Gabrijel Dima poručio je da se saradnjom privatnog i državnog sektora može unaprediti stanje u zdravstvu Srbije i obezbediti bolji uslovi za lečenje pacijenata.

Od osteoporoze u Srbiji boluje oko 350.000 pacijenata, pre svega žena u menopauzi. U Institutu za Ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" navode da godišnje oko 3.000 žena koje dođu na pregled u tu zdravstvenu ustanovu bude upućeno na terapiju za osteoporozu.

Cigarete i alkohol povećavaju rizik

Posle 35. godine, gustina kostiju kod žena se gubi više nego što se može nadoknaditi, a kao posledica javlja se osteoporoza, oboljenje koje pogađa više od 30 odsto žena starijih od 60 godina.

Osteoporoza donosi visok rizik od preloma, a najčešće su fraktura kuka i kičme.

Lekar u Centru za osteoporozu instituta "Banjica" Milena Đurić navela je da osteoporoza najčešće pogađa žene, ali da među obolelima ima i oko 20 odsto muškaraca.

"Osteoporoza je oko 80 odsto određena genetskim predispozicijama, ali ako izbegavamo cigarete i alkohol i dovoljno se krećemo možemo značajno umanjiti rizik od obolevanja", kazala je Đurić.

 

izvor: www.vesti.rs

18 GODINAElektronski katalog

HIPOKRAT KVALITETA

Ljubaznost osoblja

Anketa

 

©2014 INSTITUT ZA ORTOPEDSKO-HIRURŠKE BOLESTI "BANJICA"